​Efterskole

1. August 2004, side 12​

​Sommerliv på efterskolen

Fun Camp er en uges sommerlejr med leg, idræt og sjov på efterskole. For andet år i træk har ideen samlet en skole fuld af potentielle efterskole-elever

​Af Per Vinter

​Hvad gør man, når man har en stor tom, efterskole med tilhørende idrætshal og boldbaner i sommerferien? Man får en idé, der både skaber aktivitet og samtidig er god reklame for et efterskoleophold.

Det har Vivild Idrætsefterskole gjort de sidste to sommerferier. Fun Camp er navnet på en uges sommerlejr med masser af idræts- og friluftsaktiviteter for både piger og drenge fra 5. – 7. klasse. På Fun Camp skal man kunne li' at lege, spille, konkurrere, bevæges sig og have lyst til at være sammen med jævnaldrende.

Børnene bor og spiser på skolen, og på den måde får de en forsmag på efterskolelivet. Forstander for Vivild Idrætsefterskole, Carsten Holvad, er meget glad for initiativet, som han og hans kone Helle har taget sammen med nogle unge idrætsstuderende fra Århus.

»Fun Camp startede sidste år, hvor vi havde et hold med cirka 60 deltagere. Fun Camp ledes og styres suverænt af nogle unge, dynamiske idrætsstuderende. Det er engagement og seriøsitet, og en kanonuge for de børn, der er med.

Fun Camp er for os det at være på forkant med at få elever, og alt i alt handler det jo om at blive set,« siger Carsten Holvad. Efterskolen er pt. fyldt op halvandet år før skolestart, så det er ikke af et øjeblikkeligt behov, at man har lavet Fun Camp.

Men på lang sigt handler det om at synliggøre skolen. »Vi har også gjort meget ud af at dyrke den lokale presse, så folk herude ved, hvem vi er. Det handler om at lave et godt produkt – en god efterskole.

Håndplukkede ildsjæle

De to uger med Fun Camp er fyldt med godt 80 børn fra fortrinsvis Østjylland. I løbet af ugen ser programmet i overskrifter sådan ud: Crazy Olympics, Gøgl og præstationsdag, Store turneringsdag, (Vi)vild i det fri, Fri formiddag, overraskelse og afslutningsfest. Idémand og styrmand bag det hele, er den 28-årige Rasmus Bak, bachelor i idræt fra Århus Universitet og pt. specialeskrivende.​

Han har syv venner og kolleger med som medundervisere, og de gi'r den hele armen sammen med børnene. »Det er virkelig nogle gode, unge folk, jeg har håndplukket, og jeg kender dem alle sammen. Vi har det sjovt sammen, og det kan deltagerne se. Børnene siger til os: ”Hvor er det fedt, at I gider være med”, og der er en stor ildsjæls-faktor i det her. Samtidig får vi virkelig meget igen fra børnene,« fortæller Rasmus Bak.

​Mange nye venskaber ser dagens lys på Fun Camp, og selv i lang tid efter er der kontakt mellem børnene. Fællesskabet og samværet er i højsædet på lejren. Måske en forsmag på det at få venner for livet på en efterskole.

»Jeg har været så heldig at møde mange voksne mennesker, der har givet mig gode idrætsoplevelser i mit liv, og det vil jeg gerne formidle. Og så har vi alle sammen her lyst til at lave noget anderledes – og det er både nogle helt ”crazy” ting og så almindelige konkurrencer,« siger Rasmus Bak. Blandt de mere skøre ting er bodybowling, paperball-battle, cykelslangefodbold og inddeling i lande med flag, åbningsceremoni, medaljer og aftenhygge, mens der også er mere traditionelle aktiviteter og idrætsoplevelser i løbet af ugen. Desuden er der en hel dag i det fri med cykling, kanotur, svømning, bål og overnatning i hjemmelavet bivuak.

At børn fra hele Østjylland melder sig til Fun Camp, skyldes at Rasmus Bak har været rundt på mange skoler i det østjyske og fortalt om Fun Camp og delt foldere ud. Og efter sidste år har mund-til-mund metoden også vist sig at være effektiv.

Rasmus Bak synes, det er helt optimalt at det foregår på en efterskole. »Det er en rigtig god forsmag på efterskolen, og alle lærerne på Fun Camp har enten været på efter- eller højskole. Det er vigtigt, at vi formidler de oplevelser, man kan få på en efterskole, og vi oplever jo børnene i den grad blomstre op. Der er også konflikter, og det lærer vi meget af – det udvikler os pædagogisk.

Men alt i alt er det meget velfungerende børn, der kommer her, selv om der også kommer børn, som kommunen betaler for. De er jo vant til at være besværlige og til en side, men de får en kæmpeoplevelse her på Fun Camp uden at være bøvlede eller besværlige på nogen måde,« siger Rasmus Bak.

Fun Camp

Telefon: 61 66 66 97

Mail: info@funcamp.dk

Facebook

Følg Fun Camp i dag

Find os her